Een kraan repareren of een nieuwe kraan kopen?

keukenkraan die lektVeel mensen weten niet dat een kraan soms heel simpel te repareren is. Een handige man of vrouw kan dit zelf. Maar uiteraard kun je ook een vakman inschakelen om deze klus te klaren.

We weten allemaal hoe irritant het gedrup van een lekkende kraan is. Om nog maar te zwijgen van al dat water dat hiermee verspild wordt. Als je al dit water zou opvangen, zul je je verbazen over de hoeveelheid water die in een uur tijd uit de kraan drupt als deze niet goed dicht zit.

Maar als een kraan lekt, hoef je niet meteen een nieuwe kraan te kopen. Kijk eerst of de kraan te repareren is. Dit scheelt ook in de portemonnee. Als eerste moet je weten wat voor soort binnenwerk de kraan heeft. Bestaat deze uit keramische schijven of uit kraanleertjes.

Als je dit nog niet weet kun je dit eenvoudig testen door de kraan open te draaien. Als je de kraan kunt openen met 3 keer draaien, bestaat het binnenwerk uit kraanleertjes. Als je de kraan al kunt openen met een keer draaien zitten er keramische schijven binnenin. Beide binnenwerken vergen een andere methode van reparatie, die we hieronder zullen beschrijven.

Kraan met keramische schijven

Keramische schijven in keukenkranenAls eerste sluit je de hoofdkraan af. Zo voorkom je dat er een heel waterballet ontstaat als je met de kraan bezig gaat. Dit verschilt per kraan. Er kan een afdekknopje zijn dat met een schroevendraaier omhoog gewipt moet worden.

Hierachter zit dan een schroef die je kunt losdraaien. Zo kun je de bedieningsknop van de kraan er af halen en de binnenkant bekijken.

Nu moet je het bovenste gedeelte van de kraan losdraaien en eruit halen.

Dit kun je het beste doen met een steeksleutel. Dit is het gedeelte dat je moet vervangen. Kijk goed welke je moet hebben, want elke kraan heeft een ander binnenwerk. Je kunt het onderdeel meenemen naar de winkel of het type en merk opschrijven. Zo weetje zeker dat je het juiste onderdeel hebt gehaald.

Hierna zet je het onderdeel in de kraan, plaatst de bedieningsknop terug en draait de hoofdkraan weer open.

Kraan met kraanleertje

kraanleertjeOok hier moet je eerst de hoofdkraan afsluiten. Zodra het water uit de leiding is kun je de knop van de kraan draaien en het bovenste deel van de kraan losdraaien. Je ziet nu het binnenwerk.

Aan de onderkant zit een rubberen schijfje, het kraanleertje. Dit is het onderdeel dat vervangen moet worden. Deze leertjes zijn overal te koop, vaak als set.

Je kunt nu het schroefje van het oude leertje losdraaien, het nieuwe leertje erop zetten en het schroefje weer vastdraaien.

Het is verstandig om ook meteen de pakkingring te vervangen, die tussen het binnenwerk en het kraanhuis te vinden is. Zo voorkom je dat je kraan snel weer opnieuw lekt.

Nadat je alle onderdelen terug hebt geplaatst kun je de knop er weer op draaien en de hoofdkraan weer open zetten.

Wist je dat: ook voor onderdelen kan je bij ons terecht! Contacteer ons voor meer info.