Keukenkraan Mora

Mora Armatur (niet verwarren met de Nederlandse maker van snacks) is een Scandinavische fabriek waar kranen worden gemaakt. Waar bij andere producenten de kranen meestal een onderdeel zijn van een groter assortiment, is de kraan het enige waar Mora mee bezig is.

Dat ze daarin succesvol zijn, blijkt onder andere uit het feit dat het bedrijf in 2016 de internationale jaarlijkse “reddot award” won voor het beste design.

Achtergrond

De fabriek is ontstaan in het Zweedse Östnor, vlakbij de plaats Mora, waar het bedrijf haar naam vandaan heeft. De stichter Mattsson hield zich bezig met uurwerken. Daardoor leerde hij het messing kennen. Dat legde de basis voor de eerste tapkraan.

Het maken van klokken ging ten onder door grote concurrentie en de hele aandacht van Mattsson werd verlegd naar de kranen. Zijn zoon opende in 1927 de eigenlijke fabriek dat tot op heden bestaat.

Kenmerken

Mora houdt zich volop bezig met vernieuwingen en besparingen. De nadruk ligt daarbij veel meer op het innerlijk van de kraan en niet op het uiterlijk design. Milieu-aspecten staan bij het bedrijf hoog in het vaandel.

Mora ESS

Het Mora ESS systeem is een vorm om warm water te besparen. Bij het eenhendelsysteem staat een kraan vaak in een stand waarbij er altijd wel wat warm de kraan inloopt, zonder dat dat altijd de bedoeling is. Het Mora ESS systeem voorkomt dat. Ze hebben een groot koudwaterzone, en dat zorgt er enerzijds voor dat je echt koud (drink)water tapt, en tegelijkertijd bespaart op het warm water.

Mora Eco

Dit is een begrenzer van het volume aan water. Het zorgt ervoor dat er geen harde straal (per ongeluk) de kraan uitstroomt. Je kunt dat tijdelijk opheffen met een knop, maar voor de meeste keren dat je de kraan gebruikt is dat helemaal niet nodig.

Soft Closing

Soft Closing zorgt ervoor dat de kraan uitlekt. Het water stroomt na het sluiten nog kort door. Hierdoor blijft er minder water in de leidingen zitten. Het gevolg is dat de kranen veel minder te leiden hebben van waterslag en kalkaanslag. Dit verhoogt de levensduur van de kranen.

Lead free

Een veel gebruikt metaal in kranen is messing (zo is Mora ook ooit begonnen). Tegenwoordig vervangt Mora de messing door andere materialen, zodat er minder metaal in het water terecht komt. Goed voor het milieu.

Modellen

Mora Armatur brengt alleen modellen met één hendel op de markt. Voor de rest zijn ze net zo modern als veel andere fabrikanten. Uittrekbare douchekoppen, volledig draaibare slangen, om een paar dingen te noemen.

MMIX serie

Dit zijn kranen om elegantie en energie-efficiëntie te koppelen. Met soepele lijnen en een tijdloze stijl. Zoals bij alle kranen van Mora staat laag energieverbruik en duurzaamheid voorop.

Cera serie

Simpele modellen en tegelijkertijd betrouwbaar en degelijk. Het eenvoudige uiterlijk geeft je het gevoel dat de kraan binnenin ook simpel is, maar dat is niet waar. Alle moderne zaken zoals Soft Closing en warmwaterbegrenzing zijn aanwezig.

Rexx serie

Ook deze serie valt op door het eenvoudige uiterlijk. Een rechttoe-rechtaan kraan. In vergelijking met de Cera zitten hier minder moderne snufjes in (geen Soft Closing bijvoorbeeld), maar de Mora ESS en Eco zijn er wel degelijk in verwerkt. Het blijft kwaliteit.

Bekijk ons aanbod Mora keukenkranen hier!