Hoe een Keukenkraan Vervangen?

Een keukenkraan hoeft niet vaak vervangen te worden. Maar het is mogelijk dat hij kapot gaat. Of je bent de keuken aan het renoveren en dan moet er een nieuwe aangesloten worden. Het kan ook zijn dat je er op uitgekeken bent en een nieuwe modernere versie wilt.

Er zijn momenten dat je er toch mee aan de slag moet. Dan moet je weten hoe je dat aanpakt. Voor iemand met twee linkerhanden kan dat een lastige klus lijken. Gelukkig is het vervangen van de kraan eenvoudiger dan veel mensen denken. Je hoeft daar geen grote klusser voor te zijn.

De montage

Het gaat er vooral om dat je de juiste stappen volgt om te zorgen dat er niets mis gaat. In grote lijnen zijn er vier handelingen die je moet uitvoeren: water afsluiten, oude kraan loshalen, nieuwe kraan monteren en op de waterslangen aansluiten, hoofdkraan weer opendraaien en controleren of er geen lekkages zijn.

Stap 1: watertoevoer afsluiten

Vlak bij de watermeter in huis zit de hoofdkraan waar al het water het huis binnen komt. Draai deze dicht. Daarna draai je een kraan open (het maakt niet uit welke, maar het makkelijkst is het om de keukenkraan te gebruiken die je wilt loshalen) om te zorgen dat al het water dat nog in de leidingen zit eruit loopt.

Als er geen water meer uit komt, kun je met de eigenlijke klus beginnen.

Soms zitten er onder het aanrechtblad een paar stopkraantjes. Als je die dichtdraait hoef je de hoofdkraan niet te sluiten. Zowel de hoofdkraan als de stopkraantjes worden weinig gebruikt en kunnen dus soms erg vast zitten.

Stap 2: de oude kraan loshalen

Onder het aanrechtblad zitten de wateraansluitingen, normaal gesproken is dit een keukenkastje waar je makkelijk bij kunt. Die moet je eerst losschroeven. Houd er een emmer of dweil onder voor het geval er toch nog wat water uit druppelt.

De kraan zelf zit meestal met een schroefbuis op het keukenblad. Draai de moer onder het keukenblad los. Daarna kun je de kraan er af halen.

Stap 3: de nieuwe kraan plaatsen

Steek de schroefbuis van de nieuwe kraan door het gat en doe het sluitplaatje en de moer er op. Schroef het stevig vast. Controleer eerst of de kraan rechtstaat en niet wiebelt voordat je verder gaat. Daarna verbind je de wateraansluitingen. Dat doe je met de slangen die uit de schroefbuis steken. Meestal zit de warmwater buis links.

De slangetjes zijn buigzaam. Buig ze zo dat ze goed aansluiten op de wateraansluitingen die je in de vorige stap hebt losgehaald. Gebruik knelkoppelingen om er tussen te plaatsen. Stevig aandraaien is noodzakelijk om te voorkomen dat het gaat lekken.

Stap 4: de hoofdkraan weer opendraaien

Je draait de hoofdkraan weer open en controleert de keukenkraan of de watertoevoer het weer doet. Kijk goed naar de aansluitpunten in het keukenkastje of het daar niet gaat lekken.

Als dat wel het geval is, moet je de knelkoppelingen strakker aandraaien (eventueel eerst de hoofdkraan weer dichtdoen), net zolang tot het lekken over is. Als dat goed gedaan is, ben je klaar.