De Verschillende Soorten Keukenkranen

De kraan in de keuken is het meest gebruikte punt om water te pakken. Afwassen, koffiezetten, de vloer dweilen, handen wassen na het klussen, koken, schoonmaken, overal is water voor nodig. De meeste huishoudelijke karweitjes starten bij de kraan in de keuken.

De verscheidenheid aan taken vraagt veel verschil in temperatuur. Vaak koud, maar ook warm (afwassen en afspoelen), of lauw ertussenin (bijvoorbeeld voor een schoonmaaksopje). Alle varianten zijn wenselijk en moeten daarom mogelijk zijn voor deze kraan.

Een mengkraan

De keukenkraan is daarom altijd een zogenoemde mengkraan. Dat wil zeggen dat er zowel warm als koud water uit kan komen. De kraan mengt dit. Het koude water komt direct uit de waterleiding. Het warme water komt uit de boiler, combi-ketel of geiser. Dat hangt af welk verwarmingssysteem er in huis wordt gebruikt.

Mengkranen worden ook gebruikt in de douche, bij de wastafel en bij een ligbad. De rest van de kranen geeft over het algemeen alleen koud water. Bij een mengkraan kun je dus de temperatuur aanpassen aan de taak waar je het water voor wilt gebruiken.

Soorten mengkranen:

Tweeknops handmengkraan

Dit was vroeger de standaard kraan in huis. In veel huizen is deze nog steeds te vinden. Het koude en warme water worden apart geregeld via twee draaiknoppen. Meestal is de linkerknop voor warm water en de rechterknop voor het koude water. De knop voor koud water heeft over het algemeen een blauw merkteken, eventueel gecombineerd met de letter K (voor Koud) of C (Cold, op z’n Engels).

De knop voor het warme water is meestal rood, en kan gecombineerd zijn met de letter W (Warm) of H (Hot). De temperatuur wordt op gevoel geregeld. Als het te koud is of te warm kun je één van de kranen bijstellen, net zolang tot je vindt dat het de juiste temperatuur.

Eenknops thermostaat handmengkraan

Deze wordt tegenwoordig meestal ingebouwd in de keuken. De twee knoppen zijn vervangen door één hefboomsysteem. Deze techniek noemt men de cartouche. Door de hefboom naar links of rechts te draaien wordt de temperatuur geregeld. Ook bij deze kraan wordt koud en warm aangegeven door een blauw en rood merkteken.

Door de hefboom op en neer te bewegen kan de hoeveelheid water worden bepaald. Helemaal naar beneden is de kraan dicht. Het grote voordeel is dat je de temperatuur niet elke keer opnieuw hoeft te regelen, zoals dat bij de tweeknopskraan wel nodig is. Je kunt de kraan simpel in dezelfde horizontale stand laten staan.

Thermostaat mengkraan

Dit is een kraan die vooral in de douche wordt gebruikt, maar in de keuken is het wel mogelijk. Vaak heeft deze soort ook twee knoppen. Eén om via een thermostaat de temperatuur te regelen. Een tweede om de hoeveelheid water te regelen.

De temperatuurregelaar kun je dus altijd op dezelfde stand laten staan of makkelijk terugzetten op de stand die je voor een bepaalde handeling altijd gebruikt. Met de hand voelen of het water warm genoeg is en daarna bijstellen is overbodig geworden.