Heel veel keukenkranen

Een keukenkraan mag niet ontbreken in je keuken. Maar er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel soorten keukenkranen op de markt gekomen. Een kraan doet meer dan alleen maar warm of koud water geven. Doordat er steeds nieuwe technologieën op de markt komen, worden er steeds nieuwe keukenkranen ontworpen met extra functies.

Naast deze functionaliteit wil je natuurlijk ook dat de kraan mooi bij je huis past. Daarom zijn keukenkranen te vinden in allerlei soorten en maten. Ook over de kleur valt na te denken, want niet altijd heeft de kraan meer het uiterlijk zoals we hem gewend zijn.

Knoppen of hendels

Er zijn kranen met knoppen te koop, maar ook kranen met hendels. Wil je een kraan met een hendel of twee hendels. Bij een kraan met een hendel kun je de temperatuur simpel regelen door de knop van links naar rechts te verplaatsen voor warm of koud water. Dit wordt ook wel een eengreepsmengraan genoemd.

Bij een tweegreepsmengkraan zit er een aparte hendel voor het warme water en een aparte voor het koude water. Beiden functioneren prima, het is dus puur persoonlijke smaak. De een vind een hendel mooi en de ander vind juist knoppen mooi. Kijk goed naar de stijl van je huis, modern, landelijk, design, retro of klassiek. Voor elke stijl vind je wel een kraan die hierbij past.

Welke opties zijn er nog meer?

Tegenwoordig heeft een kraan niet meer het uiterlijk van vroeger. Je kan een kraan kiezen van roestvrijstaal materiaal, chroom een bronslook of een matte uitstraling. Zelfs zwarte kranen behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast moet je ook kijken naar de beschikbare ruimte. Je kan kiezen voor kranen met een hoge of lage uitloop.

Een kraan met een hoge uitloop kan handig zijn om een hoge pan onder te zetten. Maar een lage uitloop is meer geschikt voor een kleine keuken waarbij alles zeer compact is. Dan is het misschien ook weer handig om te kiezen voor een kraan die je kan draaien naar links en rechts zodat je alle ruimte boven de gootsteen behoud.

Ook kun je nog kiezen voor een kraan met een uittrekbare handdouche. Zo kun je de kraan en het water flexibeler gebruiken. De sproeier is handig om groente te wassen of vette pannen schoon te maken. En doordat je hem kan uittrekken kun je overal goed bij. Ook kun je kiezen voor een kraan met een extra filter die de vieze smaakstoffen er uit filtert. Zo heb je altijd heerlijk drinkwater bij de hand.

Duurzame keukenkranen

Met de komst van de kokend waterkraan zijn er nieuwe deuren geopend. Een kraan die meteen kokend water geeft. Je kunt je waterkoker hiermee wel de deur uit doen. Deze kraan heeft een boiler onder het aanrecht waardoor hij binnen een paar tellen kokend water geeft. Er zit goede beveiliging op zodat je je niet kunt branden aan het hete water.

Deze nieuwe kokend waterkraan is een stuk milieuvriendelijker. Je hebt minder water nodig dan voorheen omdat je direct warm water hebt. Dit type kraan is weldra bij ons verkrijgbaar!

Een kraan repareren of een nieuwe kraan kopen?

keukenkraan die lektVeel mensen weten niet dat een kraan soms heel simpel te repareren is. Een handige man of vrouw kan dit zelf. Maar uiteraard kun je ook een vakman inschakelen om deze klus te klaren.

We weten allemaal hoe irritant het gedrup van een lekkende kraan is. Om nog maar te zwijgen van al dat water dat hiermee verspild wordt. Als je al dit water zou opvangen, zul je je verbazen over de hoeveelheid water die in een uur tijd uit de kraan drupt als deze niet goed dicht zit.

Maar als een kraan lekt, hoef je niet meteen een nieuwe kraan te kopen. Kijk eerst of de kraan te repareren is. Dit scheelt ook in de portemonnee. Als eerste moet je weten wat voor soort binnenwerk de kraan heeft. Bestaat deze uit keramische schijven of uit kraanleertjes.

Als je dit nog niet weet kun je dit eenvoudig testen door de kraan open te draaien. Als je de kraan kunt openen met 3 keer draaien, bestaat het binnenwerk uit kraanleertjes. Als je de kraan al kunt openen met een keer draaien zitten er keramische schijven binnenin. Beide binnenwerken vergen een andere methode van reparatie, die we hieronder zullen beschrijven.

Kraan met keramische schijven

Keramische schijven in keukenkranenAls eerste sluit je de hoofdkraan af. Zo voorkom je dat er een heel waterballet ontstaat als je met de kraan bezig gaat. Dit verschilt per kraan. Er kan een afdekknopje zijn dat met een schroevendraaier omhoog gewipt moet worden.

Hierachter zit dan een schroef die je kunt losdraaien. Zo kun je de bedieningsknop van de kraan er af halen en de binnenkant bekijken.

Nu moet je het bovenste gedeelte van de kraan losdraaien en eruit halen.

Dit kun je het beste doen met een steeksleutel. Dit is het gedeelte dat je moet vervangen. Kijk goed welke je moet hebben, want elke kraan heeft een ander binnenwerk. Je kunt het onderdeel meenemen naar de winkel of het type en merk opschrijven. Zo weetje zeker dat je het juiste onderdeel hebt gehaald.

Hierna zet je het onderdeel in de kraan, plaatst de bedieningsknop terug en draait de hoofdkraan weer open.

Kraan met kraanleertje

kraanleertjeOok hier moet je eerst de hoofdkraan afsluiten. Zodra het water uit de leiding is kun je de knop van de kraan draaien en het bovenste deel van de kraan losdraaien. Je ziet nu het binnenwerk.

Aan de onderkant zit een rubberen schijfje, het kraanleertje. Dit is het onderdeel dat vervangen moet worden. Deze leertjes zijn overal te koop, vaak als set.

Je kunt nu het schroefje van het oude leertje losdraaien, het nieuwe leertje erop zetten en het schroefje weer vastdraaien.

Het is verstandig om ook meteen de pakkingring te vervangen, die tussen het binnenwerk en het kraanhuis te vinden is. Zo voorkom je dat je kraan snel weer opnieuw lekt.

Nadat je alle onderdelen terug hebt geplaatst kun je de knop er weer op draaien en de hoofdkraan weer open zetten.

Wist je dat: ook voor onderdelen kan je bij ons terecht! Contacteer ons voor meer info.

Badkamerkranen nu ook bij ons verkrijgbaar!

De badkamer bevat twee of drie soorten kranen. Kranen voor de wastafel, voor de douche en indien aanwezig ook voor het bad. Alle soorten hebben hun eigen aandachtspunten. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook overeenkomsten, want een kraan blijft een kraan en er moet water uit komen. De basiselementen blijven hetzelfde.

Mengkraan

Badkamerkranen zijn over het algemeen mengkranen. Ze geven zowel koud als warm water en dat kun je mengen tot de temperatuur die je wilt hebben.

Uitzondering is soms de wastafel. Bij heel oude badkamers zal die uitsluitend koud water geven. In moderne badkamers is dat bijna niet meer voor te stellen, hoewel je ze nog wel kunt krijgen.

Het warme water zal in de meeste gevallen relatief niet veel gebruikt worden. Maar je kunt je voorstellen dat bij gevoelige tanden het fijn is om lauw water te hebben bij het tanden poetsen.

De mogelijkheid voor warm of lauw water is dus geen overbodige aanwezigheid en veel mensen vinden het prettig om te hebben.

De douchekraan

Het belangrijkste verschil met de overige kranen is waarschijnlijk de brede douchekop. Die verspreidt het water door veel kleine gaatjes. Dat heeft twee voordelen. Ten eerste wordt het water verspreidt zodat het hele lichaam wordt bereikt. Ten tweede is de straal minder hard. Dat is aangenamer voor de huid.

Een ander verschil is de hoeveelheid water die gebruikt wordt. De douchekraan laat meer liters tegelijk door. Nadeel is dat dit een hogere waterdruk vergt van de boiler of geiser. In sommige woningen kan die dat niet aan. Temperatuurswisselingen onder de douche zijn het gevolg.

Tegenwoordig is de douchekraan meestal een thermostaatkraan, met twee knoppen. Eén voor het volume en één voor de temperatuur. Hierdoor blijft het water beter op temperatuur dan in de oude vorm waar je op gevoel de koudwaterknop en de warmwaterknop moet instellen.

De wastafelkraan

Elektronische wastafelkraan Grohe – Euroeco

Deze heeft veel overeenkomsten met de keukenkraan. De brede douchekop is niet nodig, evenmin als de grote hoeveelheid water die er door moet kunnen. Bij moderne varianten kun je soms de hoeveelheid water instellen, waardoor een langdurig verbruik wordt vermeden. De kraan stopt dan vanzelf. Altijd handig als je kleine kinderen hebt die de kraan niet zo snel uitzetten of soms helemaal vergeten om dat te doen.

Meestal zijn de wastafelkranen tegenwoordig eenhendelskranen. Elektronische modellen met een sensor zijn ook mogelijk.

De badkraan

Deze moet ook een forse hoeveelheid water kunnen geven. Niemand zit te wachten op een bad dat een half uur nodig heeft om vol te lopen. Een sproeikop is uiteraard niet nodig. Daardoor heeft de badkraan vaak een forse straal. De afwezigheid van de sproeikop is het grootste verschil met de douchekraan.

Een ander verschil is de korte uitloop in plaats van een lange slang. Tegenwoordig wordt voor het bad vaak een thermostaatkraan gebruikt, net als bij de douche, waarop je de temperatuur en het volume apart kunt regelen.

Bekijk ons volledig aanbod badkamerkranen hier!

Keukenkraan Mora

Mora Armatur (niet verwarren met de Nederlandse maker van snacks) is een Scandinavische fabriek waar kranen worden gemaakt. Waar bij andere producenten de kranen meestal een onderdeel zijn van een groter assortiment, is de kraan het enige waar Mora mee bezig is.

Dat ze daarin succesvol zijn, blijkt onder andere uit het feit dat het bedrijf in 2016 de internationale jaarlijkse “reddot award” won voor het beste design.

Achtergrond

De fabriek is ontstaan in het Zweedse Östnor, vlakbij de plaats Mora, waar het bedrijf haar naam vandaan heeft. De stichter Mattsson hield zich bezig met uurwerken. Daardoor leerde hij het messing kennen. Dat legde de basis voor de eerste tapkraan.

Het maken van klokken ging ten onder door grote concurrentie en de hele aandacht van Mattsson werd verlegd naar de kranen. Zijn zoon opende in 1927 de eigenlijke fabriek dat tot op heden bestaat.

Kenmerken

Mora houdt zich volop bezig met vernieuwingen en besparingen. De nadruk ligt daarbij veel meer op het innerlijk van de kraan en niet op het uiterlijk design. Milieu-aspecten staan bij het bedrijf hoog in het vaandel.

Mora ESS

Het Mora ESS systeem is een vorm om warm water te besparen. Bij het eenhendelsysteem staat een kraan vaak in een stand waarbij er altijd wel wat warm de kraan inloopt, zonder dat dat altijd de bedoeling is. Het Mora ESS systeem voorkomt dat. Ze hebben een groot koudwaterzone, en dat zorgt er enerzijds voor dat je echt koud (drink)water tapt, en tegelijkertijd bespaart op het warm water.

Mora Eco

Dit is een begrenzer van het volume aan water. Het zorgt ervoor dat er geen harde straal (per ongeluk) de kraan uitstroomt. Je kunt dat tijdelijk opheffen met een knop, maar voor de meeste keren dat je de kraan gebruikt is dat helemaal niet nodig.

Soft Closing

Soft Closing zorgt ervoor dat de kraan uitlekt. Het water stroomt na het sluiten nog kort door. Hierdoor blijft er minder water in de leidingen zitten. Het gevolg is dat de kranen veel minder te leiden hebben van waterslag en kalkaanslag. Dit verhoogt de levensduur van de kranen.

Lead free

Een veel gebruikt metaal in kranen is messing (zo is Mora ook ooit begonnen). Tegenwoordig vervangt Mora de messing door andere materialen, zodat er minder metaal in het water terecht komt. Goed voor het milieu.

Modellen

Mora Armatur brengt alleen modellen met één hendel op de markt. Voor de rest zijn ze net zo modern als veel andere fabrikanten. Uittrekbare douchekoppen, volledig draaibare slangen, om een paar dingen te noemen.

MMIX serie

Dit zijn kranen om elegantie en energie-efficiëntie te koppelen. Met soepele lijnen en een tijdloze stijl. Zoals bij alle kranen van Mora staat laag energieverbruik en duurzaamheid voorop.

Cera serie

Simpele modellen en tegelijkertijd betrouwbaar en degelijk. Het eenvoudige uiterlijk geeft je het gevoel dat de kraan binnenin ook simpel is, maar dat is niet waar. Alle moderne zaken zoals Soft Closing en warmwaterbegrenzing zijn aanwezig.

Rexx serie

Ook deze serie valt op door het eenvoudige uiterlijk. Een rechttoe-rechtaan kraan. In vergelijking met de Cera zitten hier minder moderne snufjes in (geen Soft Closing bijvoorbeeld), maar de Mora ESS en Eco zijn er wel degelijk in verwerkt. Het blijft kwaliteit.

Bekijk ons aanbod Mora keukenkranen hier!

Keukenkraan Intro

De keukenkranen van Intro vormen een onderdeel van Van Marcke, een Belgisch bedrijf. De kranen kenmerken zich door eenvoud. Alle nadruk ligt op goed en degelijk basismateriaal, met een simpele vorm. Geen franje, maar wel eenvoudig en makkelijk te bedienen. Dit leidt tot lage prijzen.

Dat de kwaliteit gewaarborgd blijft, blijkt door het NF keurmerk dat de Ebba serie van Intro kreeg. Dat is een keurmerk dat kijkt naar de ecologische criteria.

Het bedrijf Van Marcke

Van Marcke werd in 1929 opgericht door de gelijknamige Belg. De nadruk van het bedrijf ligt op de distributie van alles wat met sanitair, keukens en centrale verwarming te maken heeft. De eigen serie kranen is daar een onderdeel van. Maar dat is niet exclusief.

Van Marcke werkt met allerlei merken waar haar eigen merk er maar eentje van is. Toch wil het wat zeggen dat het bedrijf haar eigen merken heeft ontwikkeld. Het geeft aan dat het welkome aanvulling is van de andere producenten van kranen.

Intro is overigens niet de enige serie kranen die Van Marcke maakt. Met Van Marcke Origine heeft het bedrijf een tweede lijn kranen op de markt gebracht.

Kenmerken

Zoals hierboven al vermeld is, vormt eenvoud het belangrijkste kenmerk in vergelijking met de overige merken. Kort gezegd gaat het er vooral om dat de kraan het doet. Voor moderne snufjes of toevoegingen moet je bij een andere fabrikant zijn. Het prijskaartje ligt daar uiteraard wel hoger dan bij Intro.

Dit doet niets af van de degelijkheid van de Intro kranen. Het is nog steeds een goede keuze voor jarenlang gebruik. Alle modellen zijn uitgerust met gekeurde keerkleppen, om te voorkomen dat er vervuild water de kraan uitstroomt.

Modellen

Er zijn drie hoofdmodellen bij de keukenkranen. Binnen de modellen zijn minder varianten dan bij de concurrentie. Dit feit laat opnieuw zien dat het Van Marcke gaat om een basismodel in omloop te brengen.

Ebba II
Dit is de opvolger van de eerste Ebba lijn. Het zijn keukenkranen met één hendel. De uitloop kan gedraaid worden zodat het alle kanten op kan spoelen. De hele gootsteen kan bereikt worden. Simpel, maar doeltreffend.

Intro – Taura

Taura
Eveneens een éénhendelkraan. Hier is een uittrekdouche mogelijk, een teken dat er toch wat moderne snufjes de Intro kranen zijn binnengedrongen. Er zijn tevens ook een paar waterbesparende elementen ingebracht in deze kraan.

Riga
Dit is een tweeknoppenkraan. Dat geeft een klassieke uitstraling. Een ander verschil met de hiervoor genoemde modellen is dat de uitlopen gewisseld kunnen worden. Wil je een hoge bek? Dat kan. Wil je een laag model? Of gebogen met een slanke hals? Dat is ook mogelijk.

Douche en badmodellen
De modellen Erba en Arvia zijn vooral gericht op de douche. Erba is het douchemodel als geheel, de Arvia serie bevat de thermostaten.

Garantie

De garantie op de Intro kranen is twee jaar. Dat is korter dan bij de duurdere producenten. Maar bij gewoon dagelijks gebruik gaan de kranen uiteraard veel langer mee, dus dit hoeft geen belemmering te zijn om een Intro kraan aan te schaffen.

Keukenkraan Ideal Standard

Ideal Standard is een bedrijf dat zich vooral richt op badkamers. Dat wil niet zeggen dat het sanitair in de keukens vergeten wordt. In tegendeel, zij zijn de uitvinders van de keramische cartouche, die nu in vrijwel alle kranen van elk merk of fabriek toegepast wordt. Daarmee hebben ze een belangrijke vooruitgang mogelijk gemaakt.

Achtergrond

Ideal Standard is onderdeel van de American Standard. In Ideal Standard zijn allerlei fabrieken ondergebracht die het Amerikaanse bedrijf in de loop van de tijd in Europa heeft overgenomen.

Het hoofdkwartier van iDEAL bevindt zich in Brussel, maar de fabrieken zijn verspreid over Europa en hebben regelmatig hun oorspronkelijke merknaam behouden. Het bevat onder andere Venlo (Nederland), Jado (Duitsland) en Børma (Denemarken).

De firma Venlo Sanitair is één van de weinige fabrieken in Nederland die kranen produceert.

Belangrijke aandachtspunten

Ideal Standard wil goede kwaliteit brengen tegen scherpe prijzen. Haar keukenkranen behoren dan ook zeker niet tot de duurste klasse. Daarnaast is het bedrijf continu bezig haar eco-prestaties te verbeteren. Zuiniger gebruik van water door zelfsluitende kranen, of een verbetering van de temperatuurregelaar.

Dat laatste vindt plaats via een drukafhankelijk systeem. De modellen zijn milieugericht. Door de besparingen zijn ze tegelijkertijd zuiniger voor de portemonnee van de gebruiker, een extra reden om de aanschaf van een Ideal Standard model te overwegen.

Modellen

Ideal Standard heeft kranen in alle vormen en modellen. Hoge en lage uitloop, met handdouche, of kranen die je aan de wand kunt bevestigen. In het kort alles wat mogelijk is op de markt, brengt Ideal Standard ook. Lage druk modellen behoren eveneens tot de opties. In alle modellen zie je de nadruk op energie- en waterbesparing terug komen.

Connect Blue

Het model Connect Blue is momenteel de meest vooruitspringende kraan in het assortiment. Dit model heeft het energielabel A gekregen. Dat toont hoezeer Ideal Standard de eco-prestatie in haar vaandel heeft staan. De messing body staat nergens meer in contact met het water en dat voorkomt dat er nikkel of lood in het kraanwater terecht komt. Het drinkwater is daardoor veel zuiverder en hygiënischer.

Door de speciale gegoten uitloop blijft er veel minder water in de kraan achter als deze uitstaat. Dat is waterbesparend in het gebruik. De kraan heeft bovendien een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Hierdoor wordt het aantrekkelijk om dit model aan te schaffen.

Venlo Nimbus Cross kranen

Deze kranen vallen op door hun klassieke kruisdraaiknoppen. Toch oogt de Nimbus Cross modern door haar slanke en glanzende vorm. Net als bij de Connect Blue zijn hier ook waterbesparende functies aangebracht. De temperatuursinstelling is drukafhankelijk. Alles leidt tot een goede kraan die energiezuinig is.

Ceraplus kraan met een voormeng mini-thermostaat

De mini-thermostaat is een uitbreiding van de Ceraplus kraan. Het kan voormengen, zoals de naam al zegt. Deze uitbreiding heeft een speciale legionella voorspoelfunctie. Ideaal natuurlijk voor ziekenhuizen en verzorgingscentra, maar natuurlijk kan het ook thuis worden gebruikt. De mini-thermostaat kan simpel weer worden losgekoppeld, dus dat geeft extra gemak.

Garantie

Op de kranen geeft Ideal Standard een garantie van vijf jaar. Op productiefouten zit vijfentwintig jaar.

Bekijk ons aanbod Ideal Standard keukenkranen hier!

Keukenkraan GROHE

GROHE is één van de leidinggevende producenten van sanitaire voorzieningen. De keukenkraan is daar een onderdeel van. De klasse van het merk wordt onderstreept door het feit dat in de afgelopen jaren deze fabriek vijf keer de jaarlijkse “red dot award” heeft gewonnen, een belangrijke designprijs, voor hun kranen.

Achtergrond

Dat GROHE zo’n grote speler is op de sanitairmarkt is niet vreemd. Friedrich Grohe, de stichter, heeft in de loop van de jaren verscheidene firma’s opgekocht op verschillende vakgebieden. Het combineren van de vaardigheden van bedrijven die zelf al voorop liepen bij bijvoorbeeld thermostaten, heeft de kranen tot een hoger niveau getild.

Het chroom bijvoorbeeld is steeds verder ontwikkeld zodat het steeds harder wordt, zeer krasbestendig is en altijd zijn hoogwaardige glans behoudt. De laatste jaren wordt de GROHE kraan meer en meer een compleet watersysteem met automatisch gekoeld en gefilterd koolzuurhoudend water.

Belangrijkste kenmerk

Je zou denken dat alle kranen zo ongeveer dezelfde onderdelen zouden moeten hebben. Dat is niet zo. Het belangrijkste verschil is de zogenaamde Silk Move. De eenhendelskranen zijn daarmee uitgerust. Het is een speciale manier waarop de keramische schijven bij de hendel over elkaar heen gaan zonder te slijten, onder elke temperatuurswisseling van het water.

Het bevat een speciaal smeermiddel voor een wrijvingsloos contact van de schijven. Bovendien is de draaihoek van de hendel extra groot gemaakt (dit is misschien wel het grootste uiterlijke verschil met andere kranen). Daardoor kun je nog nauwkeuriger de temperatuur regelen.

De groepen keukenkranen:

GROHE watersystemen

Dit zijn kranen die meer zijn dan een kraan. De GROHE Red geeft kokend heet water naast de gewone koude en warme mogelijkheden. Dat komt doordat hij direct gekoppeld is aan een boiler. Dit maakt een waterkoker overbodig. De GROHE blue is daarentegen in staat om gekoeld en koolzuurhoudend water te leveren. Licht bruisend of met veel bubbels, het is allemaal mogelijk. Deze serie is er voor iedereen die extra wensen heeft op het gebied van water.

GROHE Premium keukenseries

Ook deze groep heeft allerlei technische hoogstandjes. De Touch varianten laten het water al stromen als je ze alleen maar aanraakt. Ideaal als je zulke smerige handen hebt en de hendels schoon wilt houden. Andere opties zijn uittrekbare sproeikoppen, die veel lijken op een handdouche, of een voetcontrol.

Het bekendste merk in deze serie is de Minta. Dit model is te krijgen in allerlei uitloopstijlen (C-, U- , L- uitloop vorm), zodat je je eigen smaak volledig kunt realiseren in je keukenblok.

GROHE Performance keukenserie

Dit zijn de meer standaard kranen. Toch biedt deze serie nog steeds de kwaliteit en de elegantie van de andere kranen. Een klassiek ontwerp hoort ook tot de mogelijkheden: met twee draaiknoppen en een gebogen hals is de Costa een mooi model om aan te schaffen.

Onderhoud en vervanging

De kranen van GROHE zijn onderhoudsvrij. Mocht er een onderdeel kapot gaan, dan geeft het bedrijf de garantie dat de onderdelen heel lang te krijgen zijn. Minimaal tot tien jaar nadat een serie uit de handel is genomen. Er is dus weinig noodzaak om een kapotte kraan snel te vervangen.

Bekijk ons ruim aanbod GROHE keukenkranen hier!

Hoe een Keukenkraan Vervangen?

Een keukenkraan hoeft niet vaak vervangen te worden. Maar het is mogelijk dat hij kapot gaat. Of je bent de keuken aan het renoveren en dan moet er een nieuwe aangesloten worden. Het kan ook zijn dat je er op uitgekeken bent en een nieuwe modernere versie wilt.

Er zijn momenten dat je er toch mee aan de slag moet. Dan moet je weten hoe je dat aanpakt. Voor iemand met twee linkerhanden kan dat een lastige klus lijken. Gelukkig is het vervangen van de kraan eenvoudiger dan veel mensen denken. Je hoeft daar geen grote klusser voor te zijn.

De montage

Het gaat er vooral om dat je de juiste stappen volgt om te zorgen dat er niets mis gaat. In grote lijnen zijn er vier handelingen die je moet uitvoeren: water afsluiten, oude kraan loshalen, nieuwe kraan monteren en op de waterslangen aansluiten, hoofdkraan weer opendraaien en controleren of er geen lekkages zijn.

Stap 1: watertoevoer afsluiten

Vlak bij de watermeter in huis zit de hoofdkraan waar al het water het huis binnen komt. Draai deze dicht. Daarna draai je een kraan open (het maakt niet uit welke, maar het makkelijkst is het om de keukenkraan te gebruiken die je wilt loshalen) om te zorgen dat al het water dat nog in de leidingen zit eruit loopt.

Als er geen water meer uit komt, kun je met de eigenlijke klus beginnen.

Soms zitten er onder het aanrechtblad een paar stopkraantjes. Als je die dichtdraait hoef je de hoofdkraan niet te sluiten. Zowel de hoofdkraan als de stopkraantjes worden weinig gebruikt en kunnen dus soms erg vast zitten.

Stap 2: de oude kraan loshalen

Onder het aanrechtblad zitten de wateraansluitingen, normaal gesproken is dit een keukenkastje waar je makkelijk bij kunt. Die moet je eerst losschroeven. Houd er een emmer of dweil onder voor het geval er toch nog wat water uit druppelt.

De kraan zelf zit meestal met een schroefbuis op het keukenblad. Draai de moer onder het keukenblad los. Daarna kun je de kraan er af halen.

Stap 3: de nieuwe kraan plaatsen

Steek de schroefbuis van de nieuwe kraan door het gat en doe het sluitplaatje en de moer er op. Schroef het stevig vast. Controleer eerst of de kraan rechtstaat en niet wiebelt voordat je verder gaat. Daarna verbind je de wateraansluitingen. Dat doe je met de slangen die uit de schroefbuis steken. Meestal zit de warmwater buis links.

De slangetjes zijn buigzaam. Buig ze zo dat ze goed aansluiten op de wateraansluitingen die je in de vorige stap hebt losgehaald. Gebruik knelkoppelingen om er tussen te plaatsen. Stevig aandraaien is noodzakelijk om te voorkomen dat het gaat lekken.

Stap 4: de hoofdkraan weer opendraaien

Je draait de hoofdkraan weer open en controleert de keukenkraan of de watertoevoer het weer doet. Kijk goed naar de aansluitpunten in het keukenkastje of het daar niet gaat lekken.

Als dat wel het geval is, moet je de knelkoppelingen strakker aandraaien (eventueel eerst de hoofdkraan weer dichtdoen), net zolang tot het lekken over is. Als dat goed gedaan is, ben je klaar.

De Verschillende Soorten Keukenkranen

De kraan in de keuken is het meest gebruikte punt om water te pakken. Afwassen, koffiezetten, de vloer dweilen, handen wassen na het klussen, koken, schoonmaken, overal is water voor nodig. De meeste huishoudelijke karweitjes starten bij de kraan in de keuken.

De verscheidenheid aan taken vraagt veel verschil in temperatuur. Vaak koud, maar ook warm (afwassen en afspoelen), of lauw ertussenin (bijvoorbeeld voor een schoonmaaksopje). Alle varianten zijn wenselijk en moeten daarom mogelijk zijn voor deze kraan.

Een mengkraan

De keukenkraan is daarom altijd een zogenoemde mengkraan. Dat wil zeggen dat er zowel warm als koud water uit kan komen. De kraan mengt dit. Het koude water komt direct uit de waterleiding. Het warme water komt uit de boiler, combi-ketel of geiser. Dat hangt af welk verwarmingssysteem er in huis wordt gebruikt.

Mengkranen worden ook gebruikt in de douche, bij de wastafel en bij een ligbad. De rest van de kranen geeft over het algemeen alleen koud water. Bij een mengkraan kun je dus de temperatuur aanpassen aan de taak waar je het water voor wilt gebruiken.

Soorten mengkranen:

Tweeknops handmengkraan

Dit was vroeger de standaard kraan in huis. In veel huizen is deze nog steeds te vinden. Het koude en warme water worden apart geregeld via twee draaiknoppen. Meestal is de linkerknop voor warm water en de rechterknop voor het koude water. De knop voor koud water heeft over het algemeen een blauw merkteken, eventueel gecombineerd met de letter K (voor Koud) of C (Cold, op z’n Engels).

De knop voor het warme water is meestal rood, en kan gecombineerd zijn met de letter W (Warm) of H (Hot). De temperatuur wordt op gevoel geregeld. Als het te koud is of te warm kun je één van de kranen bijstellen, net zolang tot je vindt dat het de juiste temperatuur.

Eenknops thermostaat handmengkraan

Deze wordt tegenwoordig meestal ingebouwd in de keuken. De twee knoppen zijn vervangen door één hefboomsysteem. Deze techniek noemt men de cartouche. Door de hefboom naar links of rechts te draaien wordt de temperatuur geregeld. Ook bij deze kraan wordt koud en warm aangegeven door een blauw en rood merkteken.

Door de hefboom op en neer te bewegen kan de hoeveelheid water worden bepaald. Helemaal naar beneden is de kraan dicht. Het grote voordeel is dat je de temperatuur niet elke keer opnieuw hoeft te regelen, zoals dat bij de tweeknopskraan wel nodig is. Je kunt de kraan simpel in dezelfde horizontale stand laten staan.

Thermostaat mengkraan

Dit is een kraan die vooral in de douche wordt gebruikt, maar in de keuken is het wel mogelijk. Vaak heeft deze soort ook twee knoppen. Eén om via een thermostaat de temperatuur te regelen. Een tweede om de hoeveelheid water te regelen.

De temperatuurregelaar kun je dus altijd op dezelfde stand laten staan of makkelijk terugzetten op de stand die je voor een bepaalde handeling altijd gebruikt. Met de hand voelen of het water warm genoeg is en daarna bijstellen is overbodig geworden.

Kiezen uit lage-druk keukenmengkraan of gewone drukkraan?

Waarop moet je zoal letten bij de aankoop van een nieuwe keukenmengkraan? Kies je uit een lage-druk keukenmengkraan of gewone drukkraan? En waar zit precies het verschil?

Dit zijn vragen waar veel mensen mee worstelen…

Als je op zoek bent naar een keukenmengkraan is het niet enkel van belang om te kiezen uit een mooie kwaliteitskraan.  Soms zal je merken dat er vermeld staat dat de kraan bestemd is voor lage druk.

Wat wil dit precies zeggen?

Als er onder de spoelbak een boilertje dient geïnstalleerd te worden of reeds geïnstalleerd is, moet je eens kijken of de boiler een lage druk boiler is of een gewone.

Hoe kan je dit best controleren?

Wanneer bij de installatie van de boiler geen veiligheidsgroep (= geen overdrukventiel) aanwezig is heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een lagedrukboiler.

Deze lagedrukboiler dient zijn overdruk bij het opwarmen kwijt te raken langs een ingebouwd ventiel in de keukenmengkraan zelf. Deze kraan zal zolang de boiler opwarmt druppelsgewijs water lozen. Dus in zo’n geval kies je steeds voor een model mengkraan geschikt voor lage druk.

Je zal merken dat dit telkens ook vermeld wordt in de productbeschrijvingen van onze keukenkranen.

Welkom op ons vernieuwde blog!

Welkom op het vernieuwde blog van KeukenKranen.net!
Via deze weg zullen we u in de toekomst op de hoogte houden van nieuwe producten in ons assortiment alsook van speciale acties en promoties.

Onze webwinkel biedt u een ruime keuze aan keukenkranen, badkamerkranen en spoelbakken.

Wij leveren onze producten aan zowel particuliere als professionele klanten in België en Nederland. Vanaf een bestelbedrag van €200 bieden wij u GRATIS levering aan!

Bij bijkomende vragen, aarzel zeker niet om ons te contacteren of raadpleeg alvast even onze pagina met vaak gestelde vragen.

Tot binnenkort!