Badkamerkranen nu ook bij ons verkrijgbaar!

De badkamer bevat twee of drie soorten kranen. Kranen voor de wastafel, voor de douche en indien aanwezig ook voor het bad. Alle soorten hebben hun eigen aandachtspunten. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook overeenkomsten, want een kraan blijft een kraan en er moet water uit komen. De basiselementen blijven hetzelfde.

Mengkraan

Badkamerkranen zijn over het algemeen mengkranen. Ze geven zowel koud als warm water en dat kun je mengen tot de temperatuur die je wilt hebben.

Uitzondering is soms de wastafel. Bij heel oude badkamers zal die uitsluitend koud water geven. In moderne badkamers is dat bijna niet meer voor te stellen, hoewel je ze nog wel kunt krijgen.

Het warme water zal in de meeste gevallen relatief niet veel gebruikt worden. Maar je kunt je voorstellen dat bij gevoelige tanden het fijn is om lauw water te hebben bij het tanden poetsen.

De mogelijkheid voor warm of lauw water is dus geen overbodige aanwezigheid en veel mensen vinden het prettig om te hebben.

De douchekraan

Het belangrijkste verschil met de overige kranen is waarschijnlijk de brede douchekop. Die verspreidt het water door veel kleine gaatjes. Dat heeft twee voordelen. Ten eerste wordt het water verspreidt zodat het hele lichaam wordt bereikt. Ten tweede is de straal minder hard. Dat is aangenamer voor de huid.

Een ander verschil is de hoeveelheid water die gebruikt wordt. De douchekraan laat meer liters tegelijk door. Nadeel is dat dit een hogere waterdruk vergt van de boiler of geiser. In sommige woningen kan die dat niet aan. Temperatuurswisselingen onder de douche zijn het gevolg.

Tegenwoordig is de douchekraan meestal een thermostaatkraan, met twee knoppen. Eén voor het volume en één voor de temperatuur. Hierdoor blijft het water beter op temperatuur dan in de oude vorm waar je op gevoel de koudwaterknop en de warmwaterknop moet instellen.

De wastafelkraan

Elektronische wastafelkraan Grohe – Euroeco

Deze heeft veel overeenkomsten met de keukenkraan. De brede douchekop is niet nodig, evenmin als de grote hoeveelheid water die er door moet kunnen. Bij moderne varianten kun je soms de hoeveelheid water instellen, waardoor een langdurig verbruik wordt vermeden. De kraan stopt dan vanzelf. Altijd handig als je kleine kinderen hebt die de kraan niet zo snel uitzetten of soms helemaal vergeten om dat te doen.

Meestal zijn de wastafelkranen tegenwoordig eenhendelskranen. Elektronische modellen met een sensor zijn ook mogelijk.

De badkraan

Deze moet ook een forse hoeveelheid water kunnen geven. Niemand zit te wachten op een bad dat een half uur nodig heeft om vol te lopen. Een sproeikop is uiteraard niet nodig. Daardoor heeft de badkraan vaak een forse straal. De afwezigheid van de sproeikop is het grootste verschil met de douchekraan.

Een ander verschil is de korte uitloop in plaats van een lange slang. Tegenwoordig wordt voor het bad vaak een thermostaatkraan gebruikt, net als bij de douche, waarop je de temperatuur en het volume apart kunt regelen.

Bekijk ons volledig aanbod badkamerkranen hier!